Twarda woda – czy trzeba zmiękczać wodę

Co to jest twardość wody

Często słyszy się opowieści o twardej lub miękkiej wodzie. Większość użytkowników wody kojarzy twardość wody i kamień, który np. wytwarza się na bateriach – biały nalot. Wiele osób cierpi na nadmierne wysychanie skóry, które spowodowane jest właściwościami twardej wody. Oczywiście bardzo miękka woda również ma swoje wady, choć nie brakuje miłośników takiej.

Obrazowo twardość wody opisuje się jako właściwość polegającą na zużywaniu pewnych ilości mydła bez wytwarzania piany, podczas wytrząsania próbki z mydłem.

Twarda woda, czy miękka woda - dlaczego zmiękczać wodę

Doświadczalnie sprawdzamy, czy woda jest twarda, czy miękka: jeśli podczas mydlenia trudno uzyskać pianę i łatwo ją zmyć – woda jest twarda; jeśli piana powstaje szybko, ale trudno ją spłukać – woda jest miękka. Przykładem wody twardej jest woda mineralna, wody miękkiej – woda z górskiego potoku, deszczówka.

Nasze babki kiedyś myły włosy deszczówką, czyli wodą zupełnie miękką – bez szamponu, a włosy były potem czyste i błyszczące. Oczywiście deszczówka też kiedyś miała lepszą jakość.

Mycie włosów w miękkiej wodzie

Twarda woda – prawidłowa twardość wody

Zalecana przez normy twardość wody to taka, która mieści się w zakresie 60 do 500 mgCaCO3/dm3, dla miłośników stopni niemieckich to 3,36 do 28 dH. Ogólnie, to czy odczuwamy podczas mycia, czy woda jest miękka, czy twarda to sprawa indywidualna. Natomiast użyteczna wartość twardości ogólnej to ta bliska dolnej granicy – 60 mgCaCO3/dm3. Taką wartość można uzyskać stosując odpowiednie zmiękczanie wody.

Zupełnie miękka woda to:
• 
Ryzyko, że będzie bardziej korozyjna.
• 
Nie jest zdrowa do picia.
Utrudnia pranie – wypłukanie detergentów.
Utrudnia spłukanie kosmetyków do mycia.

Dlaczego zmiękczać wodę – skutki używania twardej wody

Twarda woda to straty finansowe – uzdatniasz wodę w domu – oszczędzasz!
Woda odpowiednio zmiękczona – zastosowanie wysokiej jakości zmiękczacza wody – ochrona zdrowia, urządzeń i portfela.
Twarda woda może powodować:

Woda zmiękczona - oszczedność kosmetyków, woda twarda - straty Pranie w wodzie odpowiednio zmiękczonej - oszczędność i ochrona pralki, twarda woda - straty Woda twarda niszczy kuchnie - woda miękka to ochrona sprzętów kuchennych
nadmierne zużycie kosmetyków: żelu pod prysznic, mydła, szamponu, płynu do kąpieli, itd. konieczność zastosowania dużej ilości proszku do prania i płynu do płukania, szybkie niszczenie grzałek pralki większe zużycie środków do mycia naczyń i tych wykorzystywanych w zmywarkach, szybsze niszczenie zmywarki
.
Twarda woda to straty ciepła, niszczenie grzejników i pieców Twarda woda niszczy ekspres do kawy, czajnik - woda zmiękczona jest smaczna i nie niszczy urządzeń Woda twarda i całkowicie zmiękczona nie jest zdrowa
mało ekonomiczne wykorzystanie pieców, podgrzewaczy wody, zarastanie grzejników i instalacji ciepłej wody, straty ciepła przyspieszone niszczenie cennych sprzętów kuchennych, potrzeba częstego odkamieniania czajnika, ekspresu do kawy, żelazka picie wody zbyt wysoko zmineralizowanej – szczególnie osób, których organizmy potrzebują wyważonej zawartości minerałów
.
Wysychanie skóry - twarda woda wysusza, zmiękczona woda chroni Twarda woda niszczy krany Twarda woda to nadmierne zużycie detergentów
bolesne skutki mycia się w twardej wodzie – sucha, podrażniona skóra niszczenie baterii kuchennych, prysznicowych, łazienkowych,  przez kamień kotłowy nadmierne zużycie środków czyszczących  do sprzątania – usuwania kamienia, zacieków, plam na lustrach