Często słyszy się opowieści o twardej lub miękkiej wodzie. Większość użytkowników wody kojarzy twardość wody i kamień, który np. wytwarza się na bateriach – biały nalot. Wiele osób cierpi na nadmierne wysychanie skóry, które spowodowane jest właściwościami twardej wody. Oczywiście bardzo miękka woda również ma swoje wady, choć nie brakuje miłośników takiej.
Obrazowo twardość wody opisuje się jako właściwość polegającą na zużywaniu pewnych ilości mydła bez wytwarzania piany, podczas wytrząsania próbki z mydłem.
Doświadczalnie sprawdzamy, czy woda jest twarda, czy miękka: jeśli podczas mydlenia trudno uzyskać pianę i łatwo ją zmyć – woda jest twarda; jeśli piana powstaje szybko, ale trudno ją spłukać – woda jest miękka. Przykładem wody twardej jest woda mineralna, wody miękkiej – woda z górskiego potoku, deszczówka.
Nasze babki kiedyś myły włosy deszczówką, czyli wodą zupełnie miękką – bez szamponu, a włosy były potem czyste i błyszczące. Oczywiście deszczówka też kiedyś miała lepszą jakość.
Zalecana przez normy twardość wody to taka, która mieści się w zakresie 60 do 500 mgCaCO3/dm3, dla miłośników stopni niemieckich to 3,36 do 28 dH. Ogólnie, to czy odczuwamy podczas mycia, czy woda jest miękka, czy twarda to sprawa indywidualna. Natomiast użyteczna wartość twardości ogólnej to ta bliska dolnej granicy – 60 mgCaCO3/dm3. Taką wartość można uzyskać stosując odpowiednie zmiękczanie wody.
Zupełnie miękka woda to:
• Ryzyko, że będzie bardziej korozyjna.
• Nie jest zdrowa do picia.
• Utrudnia pranie – wypłukanie detergentów.
• Utrudnia spłukanie kosmetyków do mycia.
• Twarda woda to straty finansowe – uzdatniasz wodę w domu – oszczędzasz!
• Woda odpowiednio zmiękczona – zastosowanie wysokiej jakości zmiękczacza wody – ochrona zdrowia, urządzeń i portfela.
• Twarda woda może powodować:
• nadmierne zużycie kosmetyków: żelu pod prysznic, mydła, szamponu, płynu do kąpieli, itd. | • konieczność zastosowania dużej ilości proszku do prania i płynu do płukania, szybkie niszczenie grzałek pralki | • większe zużycie środków do mycia naczyń i tych wykorzystywanych w zmywarkach, szybsze niszczenie zmywarki |
• mało ekonomiczne wykorzystanie pieców, podgrzewaczy wody, zarastanie grzejników i instalacji ciepłej wody, straty ciepła | • przyspieszone niszczenie cennych sprzętów kuchennych, potrzeba częstego odkamieniania czajnika, ekspresu do kawy, żelazka | • picie wody zbyt wysoko zmineralizowanej – szczególnie osób, których organizmy potrzebują wyważonej zawartości minerałów |
• bolesne skutki mycia się w twardej wodzie – sucha, podrażniona skóra | • niszczenie baterii kuchennych, prysznicowych, łazienkowych, przez kamień kotłowy | • nadmierne zużycie środków czyszczących do sprzątania – usuwania kamienia, zacieków, plam na lustrach |