Odwrócona osmoza w kuchni

Kiedy stosować odwróconą osmozę

Najczęściej ECONET nie poleca montażu takiego rozwiązania, do przygotowania wody do picia w domu – zwykle nie jest to uzasadnione, z uwagi na to czego oczekujemy po takiej filtracji membranowej. Jednak są wyjątki. Oprócz tego, iż ktoś ma wewnętrzną potrzeby picia takiej wody, czasem to co dopływa do kranu w kuchni wymaga właśnie takich zabiegów.

Kiedy mieszka się w miejscu, gdzie nie można zastosować centralnego doczyszczania wody wodociągowej, a ta nie spełnia  norm jakości, czy oczekiwań organoleptycznych, a dobry, choć prostszy, filtr podzlewozmywakowy, czy dzbanek filtracyjny, nie jest sobie w stanie poradzić z obecnymi zanieczyszczeniami wówczas warto zastosować system odwróconej osmozy i tak przygotowaną wodę pić.

Jeśli studnia dostarcza wodę o bardzo niskiej jakości, a zbędne składniki trudno dokładnie usunąć za pomocą przydomowej stacji uzdatniania wody, studnia jest bardzo płytka na terenie, gdzie np. sąsiedzi mają „szczelne” szamba, wówczas też można się pokusić o taki sposób przygotowania wody do picia.

W obu przypadkach należy pamiętać o tym, aby system był wyposażony w mineralizator, bo przecież nikt nie chce pić wody destylowanej, a przynajmniej niemal destylowanej.

Przykładowy system odwróconej osmozy

(Aquafilter – aquafilter.com)

785537_RX54111XXX