Podzlewozmywakowy filtr kuchenny

Kiedy stosować doczyszczanie wody w kuchni

Taki system przygotowania wody do picia warto stosować szczególnie, gdy nie ma innej możliwości centralnego doczyszczania wody. Wówczas pod zlewozmywakiem, z osobną wylewką, montuje się odpowiednie urządzenie, najlepiej z odpowiednio dopasowanymi wkładami filtracyjnymi. Jaki ma być ten układ, zależy od problemów z wodą. Jeśli to woda wodociągowa, a przeszkadza głównie tylko zbyt intensywny zapach chloru, czy okresowe pogorszenie wody, np. w wyniku awarii wodociągowej, wówczas układ: 2 wkłady mechaniczne + wkład węglowy jest zwykle wystarczający. Czasem może być uzupełniony np. o lampę bakteriobójczą UV, czyli woda dodatkowo będzie zdezynfekowana.

Jeśli ktoś ma znaczne problemy z jakością wody, czyli częste awarie, dużą ilość żelaza wtórnego, co objawia się np. brązowymi  zaciekami na sanitariatach, warto zastosować zaawansowany układ wkładów filtracyjnych – poniżej opisany zestaw.

W najtrudniejszych przypadkach stosuje się systemy odwróconej osmozy. Oczywiście w sposób przemyślany należy wybrać rozwiązanie, uwzględniające potrzeby użytkowników i występujące problemy.

Filtr wody kuchenny trójstopniowyZaawansowany filtr kuchenny 

Polecamy 3-stopniowy FILTR KUCHENNY typ Aquafilter FP3-K1.

3 stopnie filtracji

1 stopień filtracji: FCPS5 – wkład sedymentacyjny (mechaniczny) o dokładności 5 mikronów
2 stopień filtracji: FCCST2 – specjalistyczny wkład zmiękczająco-odżelaziający
3 stopień filtracji: FCCBKDF – wkład węglowy z bakteriostatycznym czynnikiem KDF

Dane techniczne

wydajność rekomendowana : 3 litry / minutę
wymiary (szer./wys./gł.) : 36 x 39 x 14 cm
 żywotność wkładów filtracyjnych do 6 miesięcy.
w skład zestawu FP3-K1 wchodzi : zestaw montażowy z zaworem 1/2″, wężyki, korpusy filtrów, kpl. trzech wkładów, wylewka, klucz do korpusów, instrukcja obsługi w języku polskim